Zeos and Autoincrement

Forum related to ADO

Moderators: gto, cipto_kh, EgonHugeist

computerland
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 7
Joined: 24.05.2008, 21:43

Zeos and Autoincrement

Postby computerland » 04.09.2012, 07:41

I try to use Zeos with ado protocol to fill a small table with DBGrid. Database is MSAccess and have one autoincrement field. In dbgrid I leave that field empty and on post I receive a error message "try to assing a null vaalue to a variable that is not a Variant data type".
But when I try the same combination with Delphi ADO driver, everything works without problem and the autoincrement field get (automaticly) corect value.

Did I miss something? I use Zeos with MSSQL and MySQL and there are Sequencies that you could use for autoincrement, but there is no Seq in Access.
How to get autoincrement value in Zeos?

Thanks in advance

User avatar
EgonHugeist
Zeos Dev Team
Zeos Dev Team
Posts: 1701
Joined: 31.03.2011, 22:38

Postby EgonHugeist » 04.09.2012, 20:26

computerland,

i must admit i have not very much expieriences with the ADO protocol and actually no server running to fix/confirm this issue..

can you tell me which revision+download-location do you use? It might be possible this issue is still solved.
King regards, Michael

You want to help? viewtopic.php?f=4&t=3671
You found a (possible) bug? Use the new bugtracker dude! http://sourceforge.net/p/zeoslib/tickets/

Image

computerland
Fresh Boarder
Fresh Boarder
Posts: 7
Joined: 24.05.2008, 21:43

Postby computerland » 04.09.2012, 21:28

Thanks for your reply!
I use 6.6.6. (on computer with WinXP SP3) and 7.0 version (on Win7) of Zeos with the same behaviour. I use Delphi 7, ADO trough Microsoft JET 4.0 DB provider.

In the other case I use the same ADO with ADO drivers provided by Delphi.

I can provide you some sample, if it make it easier for you ...

Regards
Sasha

User avatar
EgonHugeist
Zeos Dev Team
Zeos Dev Team
Posts: 1701
Joined: 31.03.2011, 22:38

Postby EgonHugeist » 05.09.2012, 02:55

computerland,

Hmm Zeos7 is not the right answer for me. The 6.6.6 maintaing is very slow but on Zeos7 we have a high rate.

Use TortoiseSVN with that URL: http://svn.code.sf.net/p/zeoslib/code-0 ... es/testing

some more details can you find here http://zeos.firmos.at/viewtopic.php?t=3431
Please test it first and give me a reply, ok?
King regards, Michael

You want to help? viewtopic.php?f=4&t=3671
You found a (possible) bug? Use the new bugtracker dude! http://sourceforge.net/p/zeoslib/tickets/

Image


Return to “ADO”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest